2017. február 17., péntek

Branle

A branle a 15-16. században hintázó oldallépés, amilyennek többek között a basse danse zárólépését a tánctabulatúrák meghatározzák. Valószínűleg ezzel függ össze a branle-nak nevezett 16-17. századi stilizált tánc, amely kb. 1530 óta ismeretes.


1588-ban Arbeau a branle 26 fajtáját nevezi meg. A legfontosabbak: branle double (commun) a meghajlás után kettőslépéssel jobbra és balra, és a szintén páros ütemű branle simple, egyszerű lépéssel jobbra, a double-ból redukált dallammal. Ezeket az ünnepélyes lépő táncokat kevésbé stilizált, gyorsabb táncok követhették, így a branle gay és a nagyon élénk zárótánc, a branle de Bourgogne (vagy de Champagne). Ez a négy típus a régi francia táncszvit alapja. 

A többnyire származásuk helyéről elnevezett branle-ok közül a legismertebb a branle de Poitou volt. Arbeau a gavotte-ot is a branle-hoz számítja. miután a 17. századtól a stilizálódott branle-t nem táncolták többé, nevével gyakran körtánc jellegű népies táncokat jelöltek. XIV. és XV. Lajos udvari báljain már csak branle à mener és gavotte szerepelt, ezeket courante vagy  - mint Rameaunál - menüett követte. Branle gyűjteményeket adott ki Attaignant1530-ban, Praetorius 1612-ben és Brade 1617-ben.




Forrás: Brockhaus Riemann Zenei lexikon